Gasztrolexikon #1 | Görögtűz | Nina Castell

A regényben találkozhatunk a görög konyha néhány remekművével. Ezek megismeréséhez következik az alábbiakban egy kis segítség.

Spanakopita

Hagyományos görög töltött tésztaétel – spenótos pite. Jellemzően rétestésztával vagy leveles tésztával készül, tölteléke spenótos-hagymás-tojásos, gyakran (feta)sajttal kiegészítve.

lunafabula_görögtűz_spanakopita
bellyfull.net

Tzatziki

Az Oszmán Birodalomból származó, előételként, mártogatósként, szószként, köretként is fogyasztott hideg étel.

 Alapanyagai a szűrt joghurt (hagyományosan juh-, vagy kecsketejből), uborka, fokhagyma, olívaolaj, citromlé.

Fűszerezhető kaporral, petrezselyemmel, vagy mentával.

lunafabula_görögtűz_tzatziki
feastingathome.com

Baklava

Ókori eredetű desszert.

Rétestészta rétegek között diós-mandulás-mogyorós töltelék, cukros vagy mézes sziruppal.

Görög változatában a szirupot fahéjjal ízesítik. A töltelékben  Dél-Görögországban

lunafabula_görögtűz_baklava
Pixabay | ha11ok

inkább a mandula kap nagyobb hangsúlyt, Észak-Görögországban inkább a dió.

Putinga

Kifejezetten a Jón-szigetek desszert étele. Dióval, szárított gyümölcsökkel sütött kenyérpuding sárgabaracköntettel.

A kenyérmaradék hasznosításának kreatív módja.

drepani.gr

Szuvlaki

Már az ókorban is készített, nyárson grillezett húsdarabokból álló étel. Jellemzően sertéshús az alapanyag. Korfu szigetén pitába teszik és paradicsomszósszal fogyasztják.

lunafabula_görögtűz_szuvlaki2
alwayshungry.gr
lunafabula_görögtűz_szuvlaki1
in2life.gr

Tiganites

A palacsinta görög megfelelője. Vastagabb az általunk ismertnél, cukorral, mézzel, fahéjjal fogyasztják.

lunafabula_görögtűz_tiganites
argiro.gr

Kumkvat

A gyümölcs a citrusfélék közé tartozik, főleg Korfu szigetén számottevő mennyiségben termesztik. Fogyasztják frissen, de készülhet belőle befőtt, lekvár és likőr is.

lunafabula_görögtűz_kumkvat
imommy.gr